Najvažnije iz digitalnog marketinga za Avgust 2018

Medic update

Avgust je bio nezgodan mesec za mnoge jer je Google objavio najnoviji apdejt svog algoritma, a i omogućio je dosta toga novog u Gugl Analitici.

Sledi šest najvažnijih vesti za Avgust iz oblasti SEO optimizacije, PPC i digitalnog oglašavanja!

Table of Contents

Čuli ste za medicinski apdejt? Veliki Google update koji je objavljen 1. Avgusta?


slika: strašno osveženje Guglovog algoritma, stiglo 1. avgusta

Hajp je redovna pojava koja prati svako osveženje Gugl algoritma. Prema informacijama iz Gugla, ovaj poslednji apdejt predstavlja rutinsko osveženje osnovnog algoritma. To se dešava nekoliko puta godišnje i Guglov savet je uvek isti - ne postoje brze popravke koje će vam pomoći ukoliko imate fluktuacije u rangiranjima. Jednostavno morate da ostanete fokusirani i da pravite odličan sadržaj!

Izgleda da su sajtovi koji su posvećeni zdravlju, dijetama, nutricionizmu i ličnim finansijama najviše pogođeni avgustovskim osveženjem algoritma.

Svako osveženje Guglovog algoritma ima za cilj poboljšanje korisničkog iskustva u pretrazi. Zbog toga smo mi u Aetiusu fokus stavili na content marketing strategije koje pokazuju stručnost, autoritet i poverenje.

Objavljena beta verzija Google Signala

Google Analytics je objavio beta verziju Google Signala. Sad je moguće imati daleko jasniju sliku kako korisnici interaguju sa vašim sajtom putem različitih uređaja - mobilnih, desktopa i tableta.

Marketarima je ranije bilo prilično teško da vizuelizuju korisnički put na sajtu. Podaci su takođe bili vezani za sesiju, umesto za korisnika. Poseta preko mobilnog i poseta preko desktopa su prikazivane kao dve sesije, umesto kao jedan korisnik koji je koristio dva uređaja.

Sada sa cross-device izveštajima, možemo da vizuelizujemo ceo put i da targetiramo reklame korisnicima prema uređajima.

Na primer, recimo da većina vaših posetilaca čita vaš sajt preko mobilnih telefona i potom kupovinu obavlja na desktopu. Prema tom scenariju, mi sada možemo da targetiramo korisnike kad su na mobilnim uređajima i u fazi istraživanja proizvoda.

Zapratite nas i ostanite u toku jer uskoro objavljujemo šta sve možete sa podacima iz Gugl Signala!

Proširene tekstualne reklame


slika: Dodatne mogućnosti za proširene tekstualne reklame

Tokom Avgusta Gugl je uveo dosta promena za tekstualne reklame, sada omogućavajući oglašivačima više mesta za svoje poruke. Jednostavno, sad možete da:

  • dodajete treći headline
  • dodajete drugi opis,
  • koristite do 90 karaktera za svaki opis

Kao dodatak za ove novine, proširene tekstualne reklame omogućavaju da URL koji se prikazuje sadrži dva opciona "path" polja. Ova polja se dodaju na prikazani URL posle vašeg domena i znače da možete da dodate tekst koji će pomoći ljudima koji će videti vaš oglas, da steknu bolji osećaj gde će ih URL adresa odvesti kad kliknu na reklamu.

Google je lansirao kombinovani izveštaj za linkove u novoj Google Search konzoli

Gugl polako ali sigurno prebacuje svoje izveštaje iz starog u novi interfejs Google Search konzole (GSC). Izveštaji za eksterne i interne linkove su sad potpuno prebačeni i iskombinovani u jedan precizan izveštaj, potpuno prilagođen korisnicima GSC-a.

Odlična mogućnost koju novi kombinovani izveštaj pruža je preuzimanje /download/ poslednjih linkova.

Linkovi ostaju jedan od najvažnijih elemenata svake SEO kampanje, naravno uz odličan sadržaj. Linkovi jednostavno predstavljaju glasove poverenja koje jedan sajta daje drugom.

Letimični pogled na višestruke aspekte teme u pretrazi.

Gugl je poboljšao korisničko iskustvo u pretrazi tako što je korisnicima omogućio da prođu kroz pod-teme. Beri Švarc je za navedeno skovao termin "expandable featured snippets."

Zamislite da tražite poređenje kvarcnih i granitnih kuhinjskih ploča. Quartz vs granite. Videćete nekoliko najboljih odgovora na taj termin obeleženih kao tzv featured snippet, kao i drop daun meni sa pod-temama kao što su cene, benefiti, težina i vek trajanja.

Gugl Analitika prikazuje Google Image Search Referrer podatke

Sad možete bolje da pratite saobraćaj stigao preko Gugl slika. Gugl je promenio referentni URL za Google Image pretragu, kako bi omogućio novi nivo segmentacije u vašoj marketinškoj analizi.

Sad ćete moći da sedmentirate i kreirate publiku prema posetama sa Google slika u odnosu na organske posete sa Gugl pretrage.

Kako bi vam se slike bolje rangirale u rezultatima pretrage za slike, u Google Images, počnite da ih pravilno tagujete. Nemojte da zaboravljate da koristite Alt tagove na slikama!

Želite da saznate više o najvažnijim apdejtima u sferi digitalnog marketinga? Slobodno me pozovite! Sa radošću ću vam odgovoriti!

Comments